Diyet Hakkında Yanlış Bilinenler

Diyet Hakkında Yanlış Bilinenler

Günümüzde belli bir yaşın üzerinde olup da kilo vermeye çalışmamış kimse yok gibidir. Kimimiz çevremizden duyduğumuz diyet yöntemleri ile kilo vermeye çalışmış, kimimiz de uzman bir diyetisyene başvurup kilo vermeye çabalamışızdır. Öyle ya da böyle diyet konusunda kafalar oldukça karışıktır. Uzmanlar her insanın metabolizmasının birbirinden farklı olduğu ve her diyetin her kişide aynı sonucu vermeyeceği konusunda neredeyse görüş birliğindedirler artık. Çevremizde diyet, kilo verme, obezite, spor, yürüyüş, su içmek, meyve yemek-yememek, karbonhidrat diyeti, protein diyeti, karatay diyeti, atkins diyeti vb. pek çok konuda muazzam bir bilgi kirliliği ve kafa karışıklığı vardır.

Bu yazımızda diyet ile ilgili doğru bilinen yanlışların kısa bir özetini yapmak istedik. Kulak doygunluğuyla çevremizden, gazetelerden, tv programlarından duyduğumuz aslında doğru olmayan bilgilerin bir listesini hazırladık. İyi okumalar.

Diyet Hakkında Yanlış Bilinenler

  • Kahve ve çay içersem su içmeme gerek kalmaz.

Kahve ve çay gibi kafeinli içecekler diüretik olduklarından asla suyun yerini tutmayacaklardır. Aksine bu tür kafein içeren içecekler vücudumuzdan su atımını hızlandıracaklardır. Bu nedenle iyi bir diyette suyun ağırlığı diğer içeceklere göre her zaman fazla olmalıdır.

  • Diyet yaparken istediğim kadar meyve yiyebilirim.

Hayır. Meyveler sanılanın aksine kalorisi çok da az olmayan besinlerdir. Meyvelerin aşırı tüketimi ile vücudumuza fazladan şeker almış oluruz. Alınan fruktoz vücutta fazladan yağa dönüşecektir. Şeker yükselmesine, karın bölgesinde yağlanmaya sebep olabilir.

  • Çok su içersem mutlaka zayıflarım

Hayır. Su sağlıklı bir bünyenin olmazsa olmaz parçasıdır. Ancak su aynı zamanda sodyum, flor, potasyum, kalsiyum ve klor minerallerini içerir. Vücudumuz için gerekli olan karbonhidrat, protein yağ ve vitaminleri içermez. Bu nedenle vücudumuzdaki toksik maddeleri atmaya yarayan suyun çok içilmesi bizi zayıflatmayacak, aksine gereksiz ve çok içilen suyun zararı vardır.

  • Diyet ürünlerinden istediğim kadar tüketmenin bir zararı yoktur.

Hayır. Üzerinde light yazan her ürünün istenildiği kadar tüketilebileceği anlamı çıkarılmamalıdır. Diyet gıdalarının genelde yağ ve şeker oranları azaltılmış gıdalar olduğunu unutmayın. Fazla tüketilmesi sonuçta azaltılmış da olsa önemli bir oranda şeker ve yağı tekrar almanızı, belki de başka bir besin öğesini de bilmeden fazla almanıza sebep olacaktır.

  • Maydanozu kaynatıp suyunu içersem mutlaka zayıflarım

Hayır. C vitamininden zengin olan maydanoz suyunun idrar söktürücü etkisi vardır. Vücudunuzdaki suyu uzaklaştırır. Bu nedenle aslında su kaybetmiş olursunuz.

  • Öğlen yemek yemezsem kolay zayıflarım

Ana öğünlerin atlanmasının pratikte yararı var mış gibi görünse de uzun vadede yararınıza olmayacağını bilmelisiniz. Öğün atlayarak kilo kaybetmek ten çok sağlığınızı ve gün boyu gerekli olan enerjinizi kaybedersiniz. Asıl önemli olan, alınan fazla yağların atılıp vücutta birikmemesini olduğunu unutmayın.

  • Saat 19 dan sonra birşey yemek zararlıdır.

Hayır. Kişinin öğünlerini nasıl yediği, kaç defa yediği, ne tür beslendiği, o saatten sonra ne yiyeceği ile alakalıdır. Genel olarak aktivitelerimiz yavaşladığından yakamayacağımız besinleri almanın sakıncası vurgulanmak istenmiştir. Gece 01.00 de uyuyan biri için 19.00 da yenmiş bir öğün oldukça acıktırıcıdır.

  • Spordan sonra bir şey yememek zayıflamak için şarttır.

Hayır sporda harcanan kalori ve enerjilerin, spor yorgunluğunun gitmesi için zaten vücut kaybedilen su, mineral, vitamin, karbonhidrat, proteinleri yerine koymak isteyecektir. Bunun hangi kaynaklardan hangi ölçüde karşılandığı önemlidir.

  • Aç iken spor yaparsam zayıflamama daha yardımcı olur.

Hayır. Spor yapmadan en az 2.5 saat önce yemek yemeniz yerinde olur. Sporun tok karnına yapılması zaten önerilmez. Ancak aç yapılması da performans düşüklüğü, dha az kalori yakımı gibi sonuçlar doğuracaktır.

  • Bol bol maden suyu içmek zayıflamamı sağlar.

Hayır. Maden suları sindirime yardımcı olan, hazmı kolaylaştıran, bol mineral içeren sulardır. Ancak tek başına zayıflamaya yardımcı olmayacağı gibi daha erken acıkmanıza bile sebep olabilir.

  • Elma sirkesini her salatada bolca kullanıp, bir de içersem zayıflarım.

Hayır. Sirke tek başına böyle bir etki yaratmaz. Fazla tüketilmesi ise sindirim sisteminizde aslında tam tersi bir etki yaratır. Mide asidini yükseltir, bu da sizi acıkmış hissettirir.

  • Hayatımızdan yağı tamamen çıkarırsak daha kolay zayıflamış oluruz.

Hayır. Son yıllara kadar yağdan uzak durun furyası olsa da son araştırmalar vücudun mutlaka yağa ihtiyaç duyduğunu ortaya koymuştur. Bazı yağ asitlerini insan vücudu üretemez, besinlerle birlikte vücuda alınması gerektiğini unutmayın. Vücuda alınan karbonhidratlar ve proteinler yağda sentezlenir, enerjiye dönüşür.

  • Sürekli açlık hissedecek şekilde az tüketirsem bir süre sonra buna alışır, zayıflarım.

Hayır. İlk başta kilo kaybedersiniz, ancak sonucu fazla kilo olarak size döner. Çünkü sürekli açlık hissine karşılık vücut savunma mekanizmasını çalıştırır, az da yeseniz, bunları yağa çevirip depolar. Çünkü vücut kıtlık durumunda bunları kullanmak için enerji ihtiyacı için depolar. Bu nedenle dengeli, sürekli aç kalmayacak şekilde beslenmenizi öneririz.

  • Karbonhidratları tamamen hayatımdan çıkarırsam zayıflarım

Hayır. Tahıl ağırlıklı beslenmeyi, ekmekleri beslenmenizden çıkarırsanız; kaybettiğiniz kilolar yağdan değil de sudan olmaktadır büyük ihtimalle. Çünkü tahıl ağırlıklı, esmer ekmek vb. tahıl ürünleri kimyasal yapılarından dolayı su tutucu özelliğe sahiptirler. Aslında yağdan değil sudan zayıflamış olursunuz.

  • Kısa sürede kilo verdiren diyetler en doğru, başarılı diyettir.

Sağlıklı kilo vermenin de bir ölçüsü vardır. Öyle haftada beş verdim, haftada üç verdim olayı değildir. Sağlıklı olan haftada ortalama en fazla bir kg. kilo kaybıdır. Hatta bu kadarın bile fazla olduğunu söyleyen uzmanlar bulunmaktadır. Sağlıklı olanı bir süreç içinde kilo kaybetmektir, birden değil.